Αλλάζουν όλα στην αυτοδιοικηση – «Χωρίζουν» πάλι αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές

Να αποσυνδέσει τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές από τις ευρωεκλογές, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν μαζί τον Μάιο του 2014, θέλει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Σε συνέντευξή του στην aftodioikisi,gr, τονίζει: «θεωρώ απαραίτητο το να αποσυσχετιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών από εκείνη των τοπικών και περιφερειακών εκλογών. Λειτουργεί παραμορφωτικά για τον χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών το να συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές. Το διακύβευμα είναι άλλο στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, δεν έχουμε ανάγκη από μια τέτοιου είδους αν θέλετε υπερπολιτικοποίηση, υπερκομματικοποίηση των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών».

Ο Υπουργός αναφέρεται και στη θέσπιση ορίου για τους αιρετούς θέτοντας ως παράδειγμα τις δύο θητείες αν αυτές είναι πενταετείς ή τις τρεις αν επανέλθουμε στις τετραετείς.

Για την απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ο κ. Σκουρλέτης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να εμπεριέχει και στοιχεία πλειοψηφικού προκειμένου να επιτευχθεί η κυβερνησιμότητα. Όπως λέει χαρακτηριστικά ένας συνδυασμός που λαμβάνει άνω του 45% στον α΄ γύρο να μπορεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων ή, κατ’ επέκταση ο πρώτος συνδυασμός να λαμβάνει μία μικρή πριμοδότηση στον αριθμό των συμβούλων του.

 

πηγή: myportal.gr

No Comments Yet

Comments are closed

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ